ÄlgTagine

Hejsvejs!

För två år sen var jag och Anders i Marocko på vår första semester tillsammans.
Det var hur lyckat som helst och bland en massa trevliga saker fann vi även en , för vår del ny, uppskattad rätt. Nämligen Tagine!

Vad är då tagine?
Tagine är i de nordafrikanska köken namnet på ett slags lergryta. Det är en glaserad lergodsgryta med koniskt lock, vars utformning gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten, vilket gör att den inte kokar torrt som i en vanlig kastrull. Taginen lyfts direkt från värmen ut på bordet så att maten fortfarande kokar när den serveras.
I det marockanska köket bräserar man i en tagine långsamt under låg temperatur vilket resulterar i mört kött och smakrika grönsaker och sås. Oftast kombineras lamm eller kyckling med kryddor, oliver, äpplen, päron, russin, nötter
och olika citrusfrukter. (Källa: www.wikipedia.se)

Vi bodde ju inte ihop då, men bestämde oss ändå för att köpa en Tagine eftersom vi tyckte så mycket om det.
Vi köpte tillslut två stycken. En lite större för typ 4 personer och en likadan fast mindre för typ 1-2 personer.
Vi köpte även tagine-krydda på marknaden samt satt länge vid bordet på restaurangerna och identifierade smaker och aromer i rätten.
Såhär i efterhand känns det väldigt bra att vi gjorde det eftersom det är stört omöjligt att få tag på ett fullständigt tagine-recept på internet!

Vi lagade tagine en gång när vi kom hem och det blev superlyckat.
Sen har det dröjt aldeles för länge, men nu bor vi ju som sagt ihop och igår kväll plockade vi ner vår första gemensamma ägodel och gjorde älg-tagine!

300 gr älgkött (grytbitar)
2 st champinjoner (mastodont)
1 st gul lök
3 st morötter
20st oliver (vanliga utan extra smak)
1 tomat
1/2 citron
1 dl vatten
2 msk matolja
Taginekrydda
Koriander (ej färsk)
chillikrydda

blötlägg taginen i ca 10 minuter.

Häll oljan i tagin-bottnen
Skär köttet i ungefär 3x3cm stora kuber och lägg i botten. Kryda lite lätt.
Hacka löken och champinjonerna grovt och lägg över köttet.
Lägg över oliverna, de får hamna där de hamnar. Krydda igen.
Gör stavar av morötterna och placera dem över som ett indiantält.
Skiva tomaten och halva citronen och lägg överst.
Krydda sista gången.
Häll 1 dl vatten i botten (så att inte krydderna rinner av) och sätt på locket.

Låt stå och sköta sig själv i ugnen på 200°C i 45 minuter.

I vanliga fall har man potatis redan i taginen (som morötterna i det här fallet) men vi valde att servera med bulgur.

JÄTTEGOTT!!!!

Vi valde att dricka en Santagostino Nero d'Avola-Syrah (nr 2312) till maten, men kände att den var något för sträv för just denna rätten (eftersom maten blir ganska stark) så jag skulle rekommendera ett vin med något lägre strävhet.


Lycka till!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback